EcoCortec provides sustainable, biobased, biodegradable, natural plastics and chemicals
Share This |
Facebook Tweet This MySpcae Google
Početna

 

Dobrodošli!

EcoCortec® tradicionalni piknik!

 

 

Link na članak


Razvoj metode za ocjenu djelotvornosti korozijskog inhibitora za primjenu u naftovodu!

Sirova nafta sastoji se od raznih kemijskih tvari, od kojih su većina različiti organski spojevi. Na unutrašnju koroziju
transportnog naftovoda općenito utječu: udio vode u nafti, temperatura, u vodi otopljeni plinovi CO2, H2S i O2, u vodi otopljene mineralne tvari iz nafte, protok, vlaženje stijenke naftom ili vodom, sastav i stanje površine čelika. Zbog varijabilnih uvjeta koji vladaju u kritičnim točkama naftovoda (niske točke, slijepi odvojci, pregibi, koljena, naslage na stijenci i sl.), ocjena djelotvornosti inhibitora u cjevovodima sa sirovom naftom, posebice onih s velikim promjerom, sporim protokom i teškom naftom, predstavlja poseban izazov. U ovom radu laboratorijskim su pokusima simulirani uvjeti u transportnom naftovodu primjenom korozijskih kupona i primjenom metode linearnog polarizacijskog otpora. S obje metode ispitivana je inhibicijska moć tri različita tekuća inhibitora. Mjerenja su provođena u nafti, nafti s 10 % vode i 3,5 % otopini NaCl. Pokusi u otopini NaCl izvedeni su u aeriranim i deaeriranim uvjetima, u mirujućem elektrolitu, te uz različite brzine miješanja elektrolita. Na osnovu ponašanja inhibitora u različitim uvjetima može se utvrditi poredak njihove djelotvornosti.

 

Link na članak


Prva Hrvatske Tvornice Bioplastike Poharala Svjetsko Tržište
Projekt EcoCortec® Nezaustavljivo Raste!

Ponosni smo na najnovija ulaganja u hrvatsku tvornicu EcoCortec®, jednu od najsuvremenijih proizvođača ekoloških materijala za pakiranje u Europi. Tvornica koja već nekoliko godina bilježi odlične rezultate postala je zlatni standard na suvremenom svjetskom tržištu jer povezuje visoku efikasnost proizvoda i ekološka svojstva. S investicijom vrijednom 3,5 milijuna eura EcoCortec® će trostruko povećati kapacitet proizvodnje.

Uzevši u obzir kontinuirani rast potražnje nedavno je stavljena u pogon nova linija za konfekcioniranje vrećica te je poduplan kapacitet skladišta. Ova ulaganja će bitno povećati kapacitet proizvodnje kao i količine isporuke. Nove investicije od strane vodstva tvrtke su još jedna potvrda EcoCortecove poslovne izvrsnosti koja rezultira kontinuiranim rastom prodaje.


Tvornica u Belom Manastiru zauzima strateško mjesto za cijelu Europu. Pokriva projekt ambalaže a najveći kupac u Europi joj je Renault. EcoCortec® najviše snabdijeva automobilsku industriju uključujući najveće igrače na tom području kao što su Volvo, Mercedes, VW grupu.

Osim što se EcoCortecovi proizvodi prodaju u svim europskim zemljama sve više osvajaju i Azijsko tržište a odnedavno se izvoze u SAD, Kanadu i Meksiko nakon što je potpisan dugoročni ugovor vrijedan 2 milijuna dolara s matičnom firmom Cortec® Corporation. Ovim potezom će hrvatske proizvode koristiti najmoćnije globalne kompanije s obzirom da su glavni Cortecovi kupci u SAD-u velike multinacionalne kompanije, među kojima su General Motors, Ford, IBM, Caterpillar, ExxonMobil i mnoge druge.


Trenutna faza širenja u kojoj se tvornica nalazi uključuje novo izgrađenu proizvodnu halu s tri visoko kvalitete linije za ekstrudiranje i brendiranje VpCI® papira te skladištenje kemijskih proizvoda. U tvornici je zaokružen proces proizvodnje i prerade folija bez otpada što je vrlo bitna stavka u konkuriranju na sve više ekološki osviještenom globalnom tržištu.

 

 

 

Link na članak


EcoCortec® počeo sa snabdijevanjem američkog, kanadskog i meksičkog tržišta sa proizvodima iz Baranje!

Prva hrvatska tvornica bioplastike prodavat će svoje folije multinacionalnim kompanijama kao što su General Motors, Ford i IBM

EcoCortec® je potpisao dugoročni ugovor vrijedan milijune dolara sa matičnom firmom Cortec® Corporation iz Minnesote. Sklapanjem ovog ugovora EcoCortec® će početi s izvozom svojih ekoloških folija i vrećica u Sjedinjene Američke Države, Kanadu i Meksiko. Ovo širenje na američko tržište rezultat je rastuče potražnje za proizvodima tvornice koji su već osvojili Europu i Aziju, a od sada će ove hrvatske proizvode koristiti najmoćnije i najveće globalne kompanije.

Cortec®  korporacija globalni je lider u proizvodnji inhibitora korozije i prodaje svoje proizvode u više od 70 zemalja. Cortecova tehnologija proizvodnje inhibitora koju primjenjuje i hrvatski EcoCortec® postala je zlatni standard na suvremenom svjetskom tržištu jer objedinjuje visoku efikasnost proizvoda i ekološka svojstva. EcoCortec® će zahvaljujući povećanim kapacitetima od sada moći plasirati svoje proizvode najvećim kompanijama na američkom tržištu. Glavni kupci Cortec® korporacije u SAD-u su multinacionalne kompanije uključujući General Motors, Ford, IBM i mnogi druge.

Osim ovog velikog svjetskog uspjeha tvornica smještena u srcu Baranje sa uredom u Zagrebu bilježi odlične rezultate i kontinuirani rast prodaje sa povećanjem od 18% u odnosu na 2013 godinu. Svoje proizvode izvozi u Europu i Aziju a zbog uspješnog poslovanja tvornica se konstantno širi i povećava svoje kapacitete. Zbog sve veće potražnje stalno raste i broj zaposlenih kao i razvoj novih mehanizama koji će omogućiti još bržu i efikasniju isporuku kupcima.


Osnivač i vlasnik EcoCorteca, Boris Mikšić, ne krije svoje zadovoljstvo poslovanjem tvornice u njegovoj domovini: "Puno puta sam rekao kako je EcoCortec® odličan pokazatelj da Hrvatska može biti konkurentna i uspješno plasirati svoje proizvode svugdje u svijetu, naši dobri rezultati daju nam još jači vjetar u leđa te imamo velikih planova za budućnost"

 

 

 

Link na članak


EcoCortec®- Prva hrvatska tvornica bioplastike dobila ISO 9001 i ISO 50001 certifikat!

 

 

Link na članak


Poduzetnik: Boris Miksic - Intervju

*Prva hrvatska tvornica bioplastike postala je vodeći proizvođač biorazgradivih folija u Europi *Došlo je do velike preobrazbe u mojoj tvrtci s novim i mlađim ljudima koji dolaze s novim idejama

EcoCortec® d.o.o. Beli Manastir najsuvremeniji proizvođač ekoloških folija za zaštitu od korozije u Europi, nedavno je proširio svoje kapacitete. Zahvaljujući uspješnom poslovanju i povećanoj potražnji kupaca u prvoj hrvatskoj tvornici bioplastike puštena je u pogon nova linija za ekstruziju s većim kapacitetom čime je proizvodni kapacitet tvornice povećan za 50%. Ovaj uspjeh pokazuje da su inovacije, kvaliteta i kvalificiran tim najbolja formula za uspjeh koji niti ekonomska kriza ne može ugroziti. Tim smo povodom razgovarali s Borisom Mikšićem, osnivačem i vlasnikom EcoCorteca d.o.o.

Od 08. do 10.10.2014. G. Cortec Corporation je organizirao sastanak Vaših distributera iz Europe. Što je bio cilj susreta?

Raniji susreti su se održali u Zagrebu i Belom Manastiru pa smo onda imali Dubrovnik - Beli Manastir, a sada smo odabrali da to bude Budimpešta - Beli Manastir. Zastupljeno je 57 zemalja, osim iz svih europskih zemalja došli su nam i gosti iz Dubaija, Jordana, Saudijske Arabije, Kanade i SAD-a.

Sve su to distributeri naših proizvoda, mi ih zovemo autorizirani distributeri jer svi imaju licencu da prodaju naše proizvode, na takve skupove ne zovemo ljude koji nam nisu 100% lojalni.

Cijeli dan smo imali edukacije kao i strateške pregovore o strategiji koju primjenjujemo u Europi i koja se razlikuje od one u drugim dijelovima svijeta. Radi se o novim proizvodima, o novim tehnologijama, a isto tako se razvija i nova strategija za Europu. U toj grupi su prisutne neke od najvećih tvrtki u Europi u branši pakiranja. Izdvojio bih švedsku tvrtku NEFAB, njihova je prodaja u vrijednosti od oko 500 do 600 milijuna eura i oni su specijalizirani za svu ambalažu za Ikea-u, za IBM i za sve velike sustave, oni su globalna kompanija pa ih prate po čitavom svijetu.

U Belom Manastiru ste otvorili jednu od najmodernijih tvornica biorazgradive plastike u Europi. Tada ste mi rekli da se vi bavite strateškim razvojem grupe, odnosno cijele kompanije. Što ste to razvili od našeg zadnjeg razgovora, 2011. g.?

Puno toga se promijenilo. Ja sam u tom poslu 40 godina i ovako razmišljam, svaka dobra kompanija se mora preinačiti, odnosno preobraziti svakih pet godina. Moja kompanija, koja danas zapošljava preko 500 ljudi, je došla u situaciju da starije generacije pomalo odlaze u mirovinu tako da sam dosta bio okupiran s novim kadrovima, s ljudima koji imaju dobru tehničku edukaciju, dobru komunikaciju i u ovih nekoliko godina je došlo do velike preobrazbe u mojoj tvrtci s novim i mlađim ljudima koji dolaze s novim idejama. U međuvremenu sam napravio akviziciju u Kanadi tako da imamo novu tvornicu u Montrealu koja se bavi biotehnologijom i sanacijom otrovnih otpadnih voda, što je vrlo interesantno jer je to za nas nova tehnološka platforma i ondje jako dobro poslujemo. Sada gradim potpuno novi biotehnološki centar na Floridi. To je tvornica pod brojem 8 za mene, isto tako tamo imamo istraživački centar. Tvornica u Belom Manastiru zauzima strateško mjesto za cijelu Europu, ona pokriva projekt ambalaže, industrijske ambalaže i najveći kupac u Europi nam je Renault, Dacija koja je u sustavu Renaulta, također snabdijevamo i Volvo, Mercedes, VW grupu. Dakle, odavde snabdijevamo automobilsku industriju i čeličane.

 

 

 

Link na članak


Čestitka hrvatskoj predsjednici

Poštovana gđo. Grabar Kitarović,


Najsrdačnije Vam čestitam na izbornoj pobjedi na predsjedničkim izborima.


Vjerujem da će Vaš dolazak na dužnost prve predsjednice Republike Hrvatske doprinijeti u otvaranju novoga poglavlja u životima građana naše domovine. Želim Vam da u svom mandatu budete snažna spona između Hrvatske i međunarodne zajednice u kojoj ćete, uvjeren sam, dostojno predstavljati našu zemlju. Još važnije, kao poduzetnik nadam se da ćete iskoristiti svoje ovlasti u smjeru pokretanja i jačanja gospodarstva koje nam je od krucijalne važnosti.


Prateći tijek Vaše predizborne kampanje dobio sam dojam da ste vrijedna, energična i uporna osoba koja nadasve voli svoju domovinu i koja razumije i želi pomoći u rješavanju problema hrvatskih građana. Najiskrenije Vam želim sreću na tom putu. Cijenim i Vašu brigu za mnogobrojnu iseljenu Hrvatsku koja diše zajedno s ljudima u domovini.


Još jednom Vam čestitam i ako Vam bude potrebna moja pomoć ili iskustvo rado ću se odazvati zbog težnje za boljitkom Hrvatske.


Boris A. Mikšić dipl.ing.
Predsjednik/CEO

 

 

Link na članak


 

 

 

Link na članak


EcoCortec® - uspješna priča europskih projekata!
Najnovija tehnologija u borbi protiv morskog otpada

 

Ponosni smo objaviti da je prva hrvatska tvornica bioplastike EcoCortec® kao najsuvremeniji proizvođač biorazgradive ambalaže u Europi, imala iznimnu  važnost u međunarodnom 1,1 milijuna eura vrijednom projektu Marine Clean - "Marine debris removal and preventing further litter entry, kojeg provodi Europska agencija za kompetitivnost i inovacije, EACI.

Projekt je sastavljen od međunarodnog konzorcija a glavni cilj mu je sprečavanje štetnog utjecaja konvencionalnih plastičnih materijala odbačenih u moru, promicanje obnovljivih izvora i  inovativnih tehnologija te očuvanje vodotoka, jezera i mora koji su sve više ugroženi ovom opasnom pojavom. S obzirom na to da većina tipova plastike nisu biorazgradive, plastični otpad predstavlja ozbiljnu prijetnju živim bićima, plovilima i obalama.

EcoOcean® temelji se 77 posto na obnovljivim izvorima, odlikuje se kombinacijom ekološke osviještenosti i visoke efikasnosti koju do sada nije bilo moguće postići; fleksibilnost i čvrstoća te komercijalna i vrtna razgradnja na niskoj temperaturi.

U idealnim uvjetima odlaže se na komercijalnom  kompostištu ili u anaerobne digestore te prednjači u svim metodama odlaganja. U odlagalištima otpada glavna prednost je u biomasi proizvedenoj iz obnovljivih izvora.  U kompostištima se omogućava brza aerobna biološka razgradnja koja je potpuno prirodna i sigurna, te će se folija razgraditi već u periodu od 15 dana. Nažalost, kao što pokazuju slučajevi diljem svijeta,  plastični otpad još uvijek završava u moru, čak i u zajednicama u kojima se uvedene najstrože kazne.


EcoOcean®  kao ekološki proizvod će pomoći u snažnijem razvoju  tehnoloških i sigurnosnih mreža i kao potpora zakonodavnim i socijalnim okvirima koje štite morske puteve od zagađenja otpadom, te služe u očuvanju obale.


Kao jednu od važnijih ciljanih skupina valja istaknuti velike kruzere i brodove od kojih, prema podacima kojima raspolaže konzorcij, dolazi 35 do 85 posto onečišćenja ponajprije zbog odbacivanja velike količine ambalaže za hranu. Važan aspekt ovog projekta jest i njegov utjecaj na izmjenu javnih politika kako bi se omogućilo manje zagađivanje.


Nadamo se da će ova uspješna priča biti motivacija ostalim hrvatskim poduzetnicima i pokazatelj da će nove inovativne ideje te pametno ulaganje dobiti financijsku podršku fondova EU.

 

 

Link na članak


Boris Mikšić otvorio istraživački centar na Floridi

 

Novi kampus Mikšićeve tvrtke Cortec nalazi se u modernom industrijskom parku, Parkland Centre, u blizini međunarodne zračne luke Sarasota – Bradenton. Unutar 3.600 m2 tehnološko-istraživačkog centra smješteni su uredi, proizvodna hala te dva laboratorija.

Cortec Biotehnology Campus opremljen je najsuvremenijim pogonima za proizvodnju Cortecovih antikorozivnih premaza te proizvoda za čišćenje i bioremedijaciju. Poseban dio prostora namijenjen je skladištenju i otpremi Cortecovih proizvoda na bazi vode podložnima smrzavanju, koji se tijekom zimske sezone nisu mogli otpremati iz Cortecovih skladišta u Minnesoti i Wisconsinu.

Glavni proizvodi Mikšićeve kompanije Cortec su sredstva za zaštitu od korozije. Najveći je svjetski proizvođač hlapljivih inhibitora korozije (VpCI - Vapor phase Corrosion Inhibitor) i migrirajućih inhibitora korozije (MCI – Migratory Corrosion Inhibitor).

Nakon ovoga širenja na Floridi, Cortec Corporation raspolaže sa 40.000 m2 prostora podijeljenog na Korporativni Tehnički Centar u St. Paulu u Minnesoti te šest tvornica od kojih su dvije izvan SAD-a - jedna u Kanadi, a druga u Hrvatskoj. 

Mikšićeva tvornica u Hrvatskoj EcoCortec, smještena u Belom Manastiru, proizvodi biorazgradivu ambalažu na bazi originalne tehnologije.

U prošloj je godini ostvarila prihod od 15,4 milijuna kuna što je 9,7 posto manje nego 2012. Istovremeno, zabilježila je rast dobiti za 13,4 posto na 1,22 milijuna kuna. Zapošljava 22 djelatnika te oko 95 posto proizvodnje izvozi u europske zemlje i Kinu.

 

 

Link na članak


Cortecov iskorak u budućnost: akvizicija Cortec® Biotehnology Campus-a na Floridi!

 

Sa zaključenjem posljednje akvizicije, Cortec® Biotechnology Campus-a, Cortec® Corporation i njezine podružnice najveći su svjetski proizvođači VCI, Vapor phase Corrosion Inhibitor (VpCI®) – hlapljivih inhibitora korozije i migrirajućih inhibitora korozije, MCI® – Migratory Corrosion Inhibitor. Novi kampus na adresi 2420 Trailmate Drive, Sarasota, Florida, SAD nalazi se u modernom industrijskom parku, Parkland Centre, u blizini međunarodne zračne luke Sarasota – Bradenton. Unutar 3600 m2 vrhunskog tehnološko istraživačkog centra smješteni su uredi, proizvodna hala te dva laboratorija.

Cortec® Biotehnology Campus opremljen je najsuvremenijim pogonima za proizvodnju Cortec®-ovih Nano-VpCI® premaza te proizvoda za čišćenje i bioremedijaciju tvrtke kćeri Bionetix Corporation. Poseban dio prostora namjenjen je skladištenju i otpremi Cortecovih proizvoda na bazi vode podložnima smrzavanju, koji se tijekom zimske sezone nisu mogli otpremati iz Cortecovih skladišta u Minnesoti i Wisconsinu. S razvijenom djelatnošću u preko 100 zemalja i pet kontinenata znamo da će ova vijest zasigurno razveseliti naše partnere u toplijim krajevima. Kompleks obuhvaća dva moderna laboratorija za biotehnološka i istraživanja korozije u priobalnim područjima te prodajni odjel, odjel za odnose s kupcima jugoistočnog dijela SAD-a, Kariba, srednje i južne Amerike. Blizina pomorskih luka Tampe i Miami-a te zračnih luka Sarasote i Tampe daju poseban značaj ovoj lokaciji koja nas približava našim kupcima.

 

Industrijski razvoj Floride značajnije raste kako tvrtke otkrivaju pozitivnu poslovnu klimu okruženja.  Sa 777 milijardi USD BDP-a, Florida je na 4 mjestu među državama SAD-a. Povoljna porezna politika te nepostojanje poreza na osobni dohodak značajni su čimbenici koji omogućavaju poslovni razvoj. Učinkovita zakonska regulativa te konkurentni troškovi olakšavaju uspjeh.Link na članak


Božićni domjenak u EcoCortec-u

 

Već tradicionalno, u EcoCortec-u je održan svečani Božićni domjenak za sve djelatnike EcoCortec-a i uzvanike.

Kraj još jedne uspješne poslovne godine u EcoCortec-u obilježen je prigodnim domjenkom koji je vodio vlasnik EcoCortec-a g. Boris Mikšić, a domjenku su se odazvali Gradonačelnik grada Belog Manastira Ivan Doboš sa zamjenikom gradonačelnika Predragom Stojanovićem i pročelnicom Upravnog odjela za stambeno-komunalne poslove Kornelijom Pacanović Zvečevac. U uvodnim riječima Boris Mikšić je predstavio rezultate poslovanja grupacije Cortec i pohvalio poslovanje EcoCorteca u Europi koje je zadovoljilo sve visoke standarde zahtjevnog tržišta te dodatno ojačalo poziciju kvalitetnog poslovnog partnera.

Boris Mikšić je predstavio idejni projekt s detaljima gabarita i kapaciteta proizvodnje vezano za novu investiciju u EcoCortec-u. Planirana treća faza izgradnje i opremanja s još jednom proizvodnom halom i novim strojevima kreće u realizaciju tijekom 2014.

Kao zahvalu za uloženi doprinos u razvoju tvrtke svim djelatnicima Boris Mikšić je osobno uručio božićnice i blagdansku puricu, a tajnim glasovanjem izbran je i djelatnik godine za 2013. kojem je uručena nagrada i dodatna stimulacija za izvrsnost.

Djelatnici su pripremili tradicionalni „čobanac“ koji je zaslužio sve pohvale, i kolače koji su bili tako dobri da je odmah i organiziran izbor najboljeg kolača.


Link na članak 

Širenje prve hrvatske tvornice bioplastike, EcoCortec!

Ponosni smo najaviti proširenje prve hrvatske tvornice bioplastike, EcoCortec® d.o.o. Najsuvremeniji proizvođač ekoloških folija za zaštitu od korozije u Europi, zahvaljujući uspješnom poslovanju i povećanoj potražnji kupaca udvostručiti će svoje kapacitete. Tvornica locirana poslovnoj zoni u Belom Manastiru ušla je u drugu fazu planirane ekspanzije te će se izgraditi nova hala za proizvodnju.

Projekt za novu proizvodnu halu od 1.600m2 korisnog prostora je u finalnoj fazi a sama investicija je teška preko 3.000.000 Eura. Hala će imati prostor za tri nove najmodernije linije ekstruzije, konfekcioniranje VpCI®  papira te skladištenje Cortec®  kemijskih proizvoda. Sa jačanjem tržišne pozicije pojavljuju se i novi zahtjevi za opremom različitog kapaciteta od onoga kojim raspolažemo. Ova ekspanzija udvostručiti će našu proizvodnju i sposobnosti skladištenja kao i omogućiti nova zapošljavanja.

EcoCortec® specijaliziran je za proizvodnju folija prema Cortecovoj inovativnoj tehnologiji hlapljivih inhibitora korozije (Vapor phase Corrosion Inhibitor - VpCI®) te nudi kupcima kompletne usluge konfekcioniranja, ekstrudiranja i tiskanja. Naši proizvodi su testirani u EcoCortecovom vrhunski opremljenom, ISO/IEC-17025 akreditiranom laboratoriju te smo 95% orijentirani na izvoz.

Stopostotni vlasnik i ulagač Boris Mikšić vrlo je zadovoljan poslovanjem tvornice za čijim proizvodima potražnja u europskim zemljama i Kini raste iz dana u dan. „Ovo proširenje potvrda je EcoCortecovog vodstva u području biorazgradivih folija u Europi i dokaz da inovativne ideje, kvalitetni proizvodi i stručni tim polučuju odlične rezultate i porast poslovanja čak i u vremenima ekonomske krize. Također želim da ovaj uspjeh bude vjetar u leđa ostalim hrvatskim poduzetnicima kao i pokazatelj da je u našoj zemlji unatoč svim poteškoćama na koje smo nailazili, moguće ostvariti uspjeh.“

Pored ekstruzije u novu proizvodnu halu postavljamo i proizvodnju Bionetix® proizvoda. Bionetix International, kanadska tvrtka u vlasništvu Cortec®  korporacije sa sjedištem u Montrealu, bavi se proizvodnjom bioloških proizvoda na mikrobnoj i enzimnoj bazi koji se primjenjuju u industrijama diljem svijeta.


Link na članak


Tvornica EcoCortec® i Grad Beli Manastir –
Uspješnom suradnjom spremni za EU!

Prva hrvatska tvornica biorazgradive plastike EcoCortec® i Grad Beli Manastir pozdravljaju ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja2013. godine s nadom da će i ostale hrvatske tvrtke slijediti primjer ove uspješne suradnje poduzetništva i lokalnih vlasti te plasirati svoje proizvode na rastućem tržištu Europske unije.

Tvrtka EcoCortec® je na prostoru poslovne zone Grada Belog Manastira kao  «greenfiled» investicija otvorena 2007. godine uz potporu grada Belog Manastira s uloženih preko 10 milijuna eura vlastitih sredstava, najnovijom patentiranom tehnologijom i vizijom razvoja prema obnovljivim, ekološki prihvatljivim resursima. Najvažniji pokazatelj uspješnosti ovog projekta je povećanje proizvodnje i izvoza koje svake godine bilježi EcoCortec®.

Ponosni smo na činjenicu da je projekt EcoCortec® zajedno s gradom Belim Manastirom i prije formalnog pristupanja Hrvatske u EU uspješno objedinio faktore kao što su ekološka proizvodnja, nove tehnologije i izvoz, koji čine glavne smjernice upućene Hrvatskoj od strane Europske komisije. EcoCortec® je također dio europskog programa za konkurentnost i inovacije u sklopu ekološkog projekta Marine Clean. Sigurni smo da će nakon postanka Hrvatske formalnom i punopravnom članicom ovi procesi biti dovedeni na još višu razinu te će EcoCortecovi proizvodi ravnopravno konkurirati na tržištu EU.

Gospodarski projekti poput EcoCortec®-a Hrvatskoj su prijeko potrebni kao vitalan pokretač gospodarstva i otvaranja radnih mjesta, a uspješna suradnja s Gradom Belim Manastirom je pokazatelj da pametne investicije koji naiđu na potporu lokalne samouprave i gradskih vlasti moraju dati pozitivne rezultate. Takvi projekti u sinergiji s državnom potporom krucijalni su za opstanak i razvoj hrvatskog gospodarstva na europskom tržištu.

Tvornica EcoCortec® uvelike je pomogla u oporavku područja od posebnog državnog interesa, Istočne Slavonije i Baranje kao i konkretnu izgradnju i ulaganje u Hrvatsku kao zemlju izvoznicu gotovih proizvoda. Uvjereni smo da na ovaj način Hrvatska može postati ekološka oaza Europe. Svoje uspješno poslovanje zahvaljujemo ulaganju u tehnološke  inovacije koje jamče uspjeh ne samo na europskom već i na svjetskom tržištu.

„Ulaganjem u  nove tehnologije ekološki proizvodi mogu postati hrvatski brend i povećati prepoznatljivost Hrvatske u Europi i svijetu što je od neizmjerne važnosti, a istovremeno poslovanje u Baranji omogućava nova zapošljavanja i razvoj tog područja pogođenog krizom“ ustvrdio je Boris Mikšić osnivač i vlasnik EcoCorteca® koji smatra da  čvrsta vizija ulaganja, uz pratnju vrhunskih patenata jamči uspjeh na globalnom tržištu što će pristupanje Hrvatske u EU dodatno pogurati.

Nadamo se da će ovaj uspješan primjer u koji je ugrađena svjetska tehnologija i hrvatska pamet poslužiti kao poticaj i ostalim Hrvatskim tvrtkama da usmjere svoje proizvode i djelatnosti ka jedinstvenom europskom tržištu te da umjesto po uvozu Hrvatska bude prepoznata kao zemlje izvoznica.

Kvalitetne ideje, educirani stručnjaci te suradnja poduzetnika uz uvijek potrebnu državnu potporu mogu učiniti Hrvatsku regionalnim liderom u inovacijama i uspješno nametnuti njene proizvode na Europskom tržištu.

 

Link na članak


Cortec® korporacija primila renomiranu nagradu časopisa "Materials Performance" za inovaciju godine!

 

Po izboru čitatelja Cortec® korporacija dobitnik je nagrade za inovaciju godine u organizaciji časopisa "Materials Performance". Nagrađeni proizvod PTC Emiteri su inovativne vrećice ispunjene migrirajućim inhibitorom korozije (MCI®).
"Materials Performance" najpoznatiji je i najčitaniji časopis u svijetu iz područja zaštite od korozije. Nagrada "Readers Choice Innovation of The Year" potvrda je Cortecovog truda i angažiranost u razvoju ovog inovativnog, ekološkog proizvoda koji sprečava koroziju i ujedno je veliko priznanje Cortecovom timu.
Ovom nagradom Cortec® je još dodatno učvrstio svoje mjesto lidera na području inovacija i novih zelenih tehnologija.

Borisu Mikšiću, predsjedniku Cortec®-a, nagrada je uručena tijekom svjetske konferencije i izložbe NACE CORROSION 2013 održane u Orlandu, na Floridi, 18. ožujka. Ovo priznanje će također biti objavljeno u travanjskom izdanju časopisa Materials Performance. Dobitnici nagrade „Reader's Choice Award“ biraju se prema broju dobivenih glasova od strane čitatelja časopisa Materials Performance, koji glasuju online za najinovativniji prizvod.  Cortec®  želi zahvaliti svima koji su glasali za ovaj izum, te je ova nagrada još jedan dodatni poticaj Cortecovim stručnjacima u njihovim budućim dostignućima.

Prekrasni Severn most u Walesu u  Engleskoj je most ovješenog tipa kojim upravlja tvrtka Britanske autoceste. Poznato je da viseći kablovi na ovoj vrsti mosta tijekom vremena korodiraju. Svjetski renomirana inženjerska tvrtka za projektiranje mostova, Mott MacDonald odabrala je PTC Emitere za ovaj projekt zbog njihove učinkovitosti, jednostavne primjene i niskog ukupnog troška cjelokupne zaštite od korozije.

Cortec® djeluje na području zaštite i kontrole proizvoda i sustava od korozije od 1977 godine.  PTC emiteri su jedan od preko 400 učinkovitih proizvoda za zaštitu od korozije koje Cortec® proizvodi i koji se koriste u brojnim granama industrije kao što su: pakiranje, petrokemijska, elektronska/električna, metalna, automobilska, pomorska i mnoge druge.

 

Link na članak


EcoCortec® na sajmu FachPack predstavio
novu tehnologija EcoOcean™!

 

 

Uprava tvrtke EcoCortec® predstavila je na vodećem sajmu pakiranja u Europi- FachPack u Nurnbergu, novu i jedinstvenu u svijetu EcoOcean™ tehnologiju. Ova tehnologija odnosi se na bioplastiku temeljenu 77 % na obnovljivim izvorima koja je biorazgradiva u vodi. Cilj je njenom uporabom promijeniti korištenje fleksibilne ambalaže u Hrvatskoj i diljem svijeta te još važnije spriječiti zagađenje okoliša koje je uporabom klasičnih folija prisutno već desetljećima.

Brojni izazovi, kao što su ušteda energije, prostora i materijala su trenutno u najvećem fokusu industrije ambalaže. Zbog ogromnog zagađenja kopnenih i priobalnih područja plastikom, svjetsko tržište više nego ikad teži za ekološkim inovacijama, kao što su biorazgradivi i aerobno razgradivi materijali.

EcoCortec® je prva tvrtka u svijetu koja je odgovorila tim izazovima i zahtjevima tržišta, lansiranjem EcoOcean™ folija i vrećica. One su rezultat, ne samo najnovijeg razvoja u tehnologiji i proizvodnji bioplastičnih granulata, već i razvoja samog procesa prerade. Odlikuju se kombinacijom ekološke osviještenosti i efikasnosti koju do sada nije bilo moguće postići; a karakteriziraju ih komercijalna i vrtna razgradnja na niskoj temperaturi.

Ova tehnologija već je prepoznata od strane Europske agencije za konkurentnost i inovacije, koja provodi 1,1 milijuna eura vrijedan međunarodni projekt Marine Clean u sklopu Programa za ekološke inovacije. Cilj projekta je očuvanje vodotoka, jezera i mora, sprečavanje onečišćenja, smanjivanje štetnih utjecaja na okoliš te promicanje održivih i inovativnih tehnologija.

Hrvatski partneri u projektu su tvrtka EcoCortec d.o.o koja sudjeluje u proizvodnji biorazgradive ambalaže te Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba. Više o samom projektu možete naći na stranicama www.marineclean.eu

EcoOcean™ kao ekološki proizvod će pomoći u snažnijem razvoju tehnoloških i sigurnosnih mreža, kao potpora zakonodavnim i socijalnim okvirima koje štite morske puteve od zagađenja otpadom, te služe u očuvanju obale. Ovo je  pokazatelj da Hrvatska ima veliki  potencijal postati zemlja inovacija i plasirati proizvode koji mogu konkurirati najsuvremenijim tehnologijama u svijetu! 

 

Link na članak


EcoCortec® podržao novi projekt
gospodarenja otpadom!

 

 

EcoCortec®, prva hrvatska tvornica bioplastike sa zadovoljstvom je podržala novi inovativni projekt pokrenut od strane Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu, jednog od najstarijih i najvećih među srodnim fakultetima u regiji. Fakultet je tokom godina stvorio uspješnu sintezu kako općeg tako i specijaliziranog znanja i stručnosti.


U srpnju 2012, na FSB-u je uveden novi sustav gospodarenja otpadom. Cilj ovog programa je odvajanje komunalnog otpada po vrsti koja će se kasnije reciklirati. Studenti će se kroz ovaj projekt educirati o važnosti odvajanja otpada te će ih se poticati da takvu vrstu ophođenja prakticiraju i u budućnosti.
Sustavom je organizirano odvojeno prikupljanje komunalnog otpada u tri posude prema vrstama:


• Papir, karton, tetrapak za sve dominantno papirne ili kartonske predmete;
• Plastika, staklo, limenke za sve polimerne, staklene i metalne predmete komunalnog otpada;
• Biootpad za kruti biorazgradivi otpad.

Skup sačinjen od tri posude sabirno je mjesto za otpad i nalazi se na preko 115 lokacija na fakultetu. CD-ovi, toneri, elektronički, električni i metalni otpad, prikupljaju se u reciklažnom centru FSB-a. Opasni otpad prikuplja se i zbrinjava posebno, prema vrsti i mjestu nastanka.
Uvođenjem novog sustava postupanja sa otpadom na FSB-u postižu se pozitivni gospodarski i ekološki učinci:

 • smanjenje količina miješanog otpada i troškova za odvoz i odlaganje (miješani otpad ili smeće materijal je negativne vrijednosti te je uvijek potrebno platiti za uslugu zbrinjavanja)
 • prikupljanje različitih reciklabilnih otpadnih tvari (uvijek s nekom pozitivnom vrijednosti, kojom se pokrivaju troškovi obrade i odvoza te omogućuju povećanje vrijednosti preradom u novi proizvod)
 • izdvajanje opasnih tvari iz toka otpada i značajno smanjenje naknadnog onečišćenja okoliša
 • smanjenje emisija stakleničkih plinova
 • očuvanje brojnih resursa

Tvrtka EcoCortec® podržala je ovaj vrijedan projekat donirajući EcoWorks®, biorazgradive vrećice koje će se koristiti za prikupljanje krutog otpada. Ove vrećice su ujedno i biorazgradive i kompostabilne, u skladu su sa internacionalnim standardima ASTM D 6400 i EN 13432. Primjenom EcoWorks®-a izbjegnuto je stvaranje dodatnog otpada jer se biorazgradivi sadržaj  zajedno s vrećicom uspješno kompostira.

 Link na članak


PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

 

Beli Manastir, 17.travnja 2012.

 

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da će se 19. i 20. travnja 2012. u Belom Manastiru u sklopu Europskog projekta Marine Clean održati radni sastanci međunarodnog projektnog konzorcija u Hotelu Patrija i prostoru EcoCortec-a d.o.o.


Marine Clean je projekt u kojem sudjeluje međunarodni konzorcij sastavljen od 8 partnera iz  Hrvatske, Slovenije i Litve, a cilj mu je očuvanje vodotoka, jezera i mora, sprečavanje njihovog onečišćenja, smanjivanje štetnih utjecaja na okoliš te promicanje održivih i inovativnih tehnologija. Projekt je sufinaciran od strane Programa za ekološke inovacije, kojeg provodi  Europska agencija za kompetitivnost i inovacije, EACI a provodi se kroz sedam različitih radnih paketa. Hrvatski partneri u projektu su tvrtka EcoCortec d.o.o., lider u proizvodnji biorazgradive ambalaže i Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba. 


Cilj skupa je upoznati i izvijestiti sve partnere o dosadašnjem tijeku projekta a vezano za njihove segmente projekta te planove za daljnji razvoj.
EcoCortec d.o.o. iz Belog Manastira kao suosnivač Eko klastera ovim konkretnim primjerom pokazuje kako ulaganja u nove ekološke tehnologije, koje uz pratnju vrhunskih patenata i ciljane izvozne orijentacije može jamčiti uspjeh na globalnom tržištu. Takva pozitivna iskustva mogu biti poticaj za daljnje hrvatske i međunarodne projekte koji će dobiti potporu europskih fondova.


Ovim putem još jednom pozivamo sve predstavnike medija da nam se pridruže u petak 20-tog travnja u 11:30 na primanju u Gradskom poglavarstvu Grada Belog Manastira kod gradonačelnika Ivana Doboša gdje će se podrobnije govoriti o ovoj tematici i poprate za Hrvatsku ovaj važan i uspješan projekt.

Veselimo se Vašem dolasku!

 

 

Boris Mikšić
Predsjednik Uprave
EcoCortec d.o.o.Link na članak


Poziv na tiskovnu konferenciju: Predstavljanje projekta Marine Clean

 

Zadovoljstvo nam je najaviti održavanje tiskovne konferencije na kojoj će se predstaviti projekt; Marine Clean – "Uklanjanje morskog otpada i sprječavanje daljnjeg onečišćenja". Tiskovna konferencija će se održati u srijedu 21. prosinca u 11h, u Plavoj dvorani Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, u Zagrebu. Prezentaciju o Marine Clean-u održat će Predsjednik Uprave EcoCortec-a, Boris Mikšić, a o sudjelovanju Fakulteta strojarstva i brodogradnje više će reći prof. dr. sc. Mladen Šercer, voditelj Katedre za preradu polimera.


Marine Clean je projekt u kojem sudjeluje međunarodni konzorcij sastavljen od 8 partnera iz Hrvatske, Slovenije i Litve, a cilj mu je očuvanje vodotoka, jezera i mora, sprječavanje njihovog onečišćenja, smanjivanje štetnih utjecaja na okoliš te promicanje održivih i inovativnih tehnologija. Projekt je sufinaciran od strane Programa za ekološke inovacije, kojeg provodi Europska agencija za kompetitivnost i inovacije, EACI. Provodi se kroz sedam različitih radnih paketa kojima je koordinator slovenska tvrtka Turna. Hrvatski partneri u projektu su tvrtka EcoCortec d.o.o., lider u proizvodnji biorazgradive ambalaže i Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba. Provedba 1,1 miljuna eura vrijednog projekta počela je 10. studenog, kad je održan početni sastanak u Celju, na kojem su sudjelovali svi partneri u projektu.


Ekološki i inovativni karakter Marine Clean-a sadržan je aktivnostima koje će se provoditi u tri smjera. Obuhvaća izradu posebnih alata za prikupljanje čvrstog i tekućeg otpada iz mora, razvijanje biorazgradive ambalaže koja će se upotrebljavati za pakiranje hrane na velikim brodovima, kao i stvaranje tkzv. "pametne" ribarske mreže od recikliranih materijala. EcoCortec će sudjelovati u razvoju i proizvodnji biorazgradive ambalaže koja ne samo da će biti biorazgradiva u vodi, već i jestiva za ljude i životinje. U bitnu ciljanu skupine ovog projekta spadaju veliki kruzeri i brodovi koji su glavni izvor onečišćenja. Važno je spomenuti i utjecaj koji će nadamo se ovaj projekt imati na izmjenu zakonske regulative na području zaštite okoliša.


Ovim putem još jednom pozivamo sve predstavnike medija da nam se pridruže u srijedu gdje će se podrobnije govoriti o ovoj tematici, i poprate za Hrvatsku ovaj važan i uspješan projekt.

Link na članak


Marine Clean-Alat za prikupljanje morskog otpada i reciklirana ribarska mreža - novosti iz CIP-a

 

"Marine debris removal and preventing further litter entry" projekt je u kojem sudjeluje međunarodni konzorcij sastavljen od osam partnera iz Hrvatske, Slovenije i Litve radi uspješnog očuvanja vodotokova,jezera i mora.Osim u projektu Ruconbar, koji smo predstavili kao primjer dobre prakse u dobivanju sredstava iz Programa za konkurentnost i inovacije u sklopu natječaja za projekte ekoloških inovacija, hrvatski partneri sudionici su još jedne uspješne europske priče u projektu Marine Clean.

Projekt će se provesti kroz sedam radnih paketa, a njime će koordinirati tvrtka Turna d.o.o. iz Slovenije. Hrvatska sudjeluje s dva partnera, i to Katedrom za preradu polimera Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu,koju predvodi prof. dr. sc. Mladen Šercer, i tvrtkom EcoCortec d.o.o. specijaliziranom za proizvodnju biorazgradivih materijala. Provedba 1,1 milijuna eura vrijednog trogodišnjeg projekta počela je u četvrtak sastankom u Celju, na kojem su sudjelovali predstavnici projektnih partnera.Ekološka i inovativna komponenta projekta sadržana je u tri smjera aktivnosti koje će se provesti radi stvaranja alata za prikupljanje čvrstog i tekučeg otpada s vodotokova, razvijanja biorazgradive ambalaže, koja će se upotrebljava za pakiranje hrane na velikim brodovima, i stvaranja ribarske mreže od recikliranih materijala.

U sklopu projekta osmislit će se i proizvesti poseban alat za prikupljanje otpada iz mora, koji će biti lagan, izdržljiv,zahtijevati manje goriva i imati magnetske dijelove.Pametna mreža za skupljanje otpada na površini mora također će sadržavati magnetske dijelove koji će onemogućiti zarobljavanje životinja, a biorazgradivu ambalažu moći će jesti i ljudi i morske životinje. Osim toga, bit će lako razgradiva u morskoj vodi.

Prezentaciju inovativnih proizvoda tijekom projekta moći će vidjeti zainteresirana hrvatska javnost, o ćemu ćemo vas naknadno izvijestiti.Kao jedna od važnijih ciljanih skupina istaknuti su veliki kruzeri i brodovi od kojih, prema podacima kojima raspolaže konzorcij, dolazi 35 do 85% onečišćenja ponajprije zbog odbacivanja velike količine ambalaže za hranu.Važan aspekt tog projekta jest i njegov utjecaj na izmjenu javnih politika koje reguliraju ta pitanja kako bi se omogućilo manje zagađivanje, a predviđeno je umrežavanje sa zainteresiranim partnerima putem internetskog portala koji će biti izražen u sklopu projekta.Više informacija može se dobiti na Katedri za polimere Fakuteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Link na članak


Ekologija u primjeni

Biorazgradivost i ekološko osviješteno poslovanje zastupljeno je osim u proizvodnji EcoCortec-a i u dnevnom poslovanju. EcoCortec svojim primjerom pokazuje kako je memorandum na recikliranom papiru sa lošim tiskom dobio priliku za novi život. Memorandumi su poklonjeni predškolskoj djeci koja su na tom papiru u projektu zaštite okoliša crtala na temu "Čuvajte naše šume".

Čuvajte naše šume

 

Link na članak


Hrvatske ekološke tvornice osnovale Eko klaster!


16. rujna, 2011, održan je Dan otvorenih vrata, u zajedničkoj organizaciji ekoloških tvornica EcoCortec d.o.o. i Eko Vrelo d.o.o. U sklopu manifestacije koja je održana u prostorijama tvornica u Belom Manastiru, uprava je sa velikim zadovoljstvom ugostila veliki broj uzvanika među kojima su bili poslovni partneri iz Hrvatske i Europe, kao i relevantni gospodarstvenici, te predstavnici lokalnih i regionalnih samouprava.
Ovom prilikom potpisana je Povelja o osnivanju Eko klastera, čiji su suosnivači spomenute tvrtke, uz potporu grada Belog Manastira. Povelju su potpisali; Boris Mikšić, predsjednik Uprave EcoCorteca, Nevenka Topić, suvlasnica i direktorica EkoVrela, te gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš. Izrazili su nadu da će im se u skoroj budućnosti pridružiti i druge tvrtke ekološke orijentacije s našeg područja. Cilj Eko klastera promocija je ekološki prihvatljivih proizvoda kao što je biorazgradiva ambalaža i prirodni sokovi.


Boris Mikšić i supruga Ines, sa timom EcoCortec-a.

Nakon uvodnog govora i potpisivanja Povelje, uprava je provela goste u obilazak pogona obiju tvornica uz prikladne prezentacije o dosadašnjem poslovanju i budućim planovima.
Boris Mikšić istaknuo je kako ovom kraju Hrvatske treba ovakav klaster, koji se fokusira na ekološku proizvodnju i izvoz.- U punoj proizvodnji smo već četiri godine, završili smo drugu fazu proširenja u koju smo uložili 3,5 milijuna kuna, a uskoro ćemo graditi novu proizvodnu halu veličine 5.000 četvornih metara i postati jedan od najvećih proizvođača biorazgradive plastike u Europi – rekao je g. Mikšić, dodavši kako u ekologiji postoji sinergija, pa će Eko vrelo svoje ekološke proizvode pakirati u njihovu ambalažu, a oni će se koristiti uzorcima proizvedenim u Eko vrelu.
Ono što spaja ove dvije tvornice svakako je ekoproizvodnja orijentirana na izvoz, te ulaganja u nove tehnologije, pomoću kojih ekološki proizvodi mogu postati hrvatski brend i uvelike povećati prepoznatljivost Hrvatske u Europi i svijetu. Karakterizira ih čvrsta vizija ulaganja, koja uz pratnju vrhunskih patenata jamči uspjeh na globalnom tržištu. Osnivači klastera nadaju se  i potpori države, jer ovakvi gospodarski projekti su Hrvatskoj prijeko potrebni.

Link na članak


 


Reportažni prikaz Mirte MilasLink na članak


 

Povelja o osnivanju Eko klastera

Povelja


 


 


 


Hrvatska tvornica EcoCortec najavljuje lansiranje folije EcoOcean!


EcoCortec d.o.o., prva hrvatska tvornica bioplastike, sa zadovoljstvom najavljuje lansiranje na svjetsko tržište folije EcoOcean™. Ova nova plastika odlikuje se jedinstvenom kombinacijom ekološke osviještenosti i visoke efikasnosti koju do sada nije bilo moguće postići; fleksibilnost i čvrstoća, komercijalna razgradnja i vrtna razgradnja na niskoj temperaturi. Temelji se na visokom postotku od 77% na obnovljivim izvorima.


Plastični otpad koji je struja donijela na svjetski poznate plaže Dubrovnika, Hrvatska, 2009.


EcoOcean™ je rezultat, ne samo najnovijeg razvoja u tehnologiji i proizvodnji bioplastičnih granulata već i razvoja samog procesa prerade u koji su uložene godine razvoja i rada Cortecovih tvornica, EcoCortec- a, u Belom Manastiru, prvoj hrvatskoj tvornici bioplastike, te u Cambridgeu, Minnesoti.
Nove EcoOcean™ folije i vrećice sprijećiti će zagađenje okoliša koje je uporabom klasičnih folija prisutno već desetljećima.
'Ovaj Cortecov proizvod će pokrenuti revoluciju u korištenju fleksibilne ambalaže, posebice u priobalnim područjima svijeta, pa tako i u Hrvatskoj' izjavio je Boris Mikšić, predsjednik Cortec predsjednik Cortec® Korporacije.


U idealnom uvijetima, EcoOcean™  se odlaže na komercijalnom  kompostištu ili u anaerobne digestore.  Nažalost, kao što pokazuju slučajevi diljem svijeta,  plastični otpad još uvijek završava u moru, čak i u zajednicama u kojima se uvedene najstrože kazne.


Boris Miksic,CEO Cortec korporacije,skuplja plastični otpad na plažama Galapagosa sa znanstvenicom National Geographicsa Dr.Lynn Fowler


EcoOcean ™  prednjači u svim metodama odlaganja, kako konvencionalnim tako i onim nekonvencionalnim. U odlagalištima otpada glavna prednost je u biomasi prozvedenoj iz obnovljivih izvora.  U kompostištima se omogućava brza aerobna biološka ragradnja koja je potpuno prirodna i sigurna, te će se folija razgraditi već u periodu od 15 dana. EcoOcean™ kao ekološki proizvod će pomoći u snažnijem razvoju  tehnoloških i sigurnosnih mreža, kao potpora  zakonodavnim i socijalnim okvirima koje štite morske puteve od zagađenja otpadom, te služe u očuvanju obale.


EcoOcean ™ je testiran prema brojnim standardima i specifikacijama;
ASTM D 7081 : Standardna specifikacija biorazgradivosti u morskim uvijetima
ASTM D 5511: Standardno testiranje anaerobne biorazgradnje.
ASTM D 6400 : Standardno testiranje komercijalne kompostabilnosti


EcoOcean će biti dostupan u standardnim veličinama u 70 zemalja diljem svijeta a proizvoditi će se u Hrvatskoj i SAD-u.                 


Link na članak


DAN OTVORENIH VRATA


16.09.2011.
s početkom u 10:30h
Bele Bartoka 29
31300 Beli Manastir
Hrvatska


EcoCortec d.o.o. i Eko Vrelo d.o.o. organiziraju Dan otvorenih vrata za sve poslovne partnere.


Boris Mikšić, vlasnik i predsjednik Uprave EcoCortec-a – prve hrvatske tvornice bioplastike te gđa. Nevenka Topić i gosp. Krunoslav Lesar, vlasnici tvrtke Eko Vrelo – sa zadovoljstvom pozivaju poslovne partnere iz Hrvatske i Europe na Dan otvorenih vrata. Tom prilikom potpisati će se Povelja o osnivanju Eko klastera čiji će suosnivači biti tvrtke EcoCortec i Eko Vrelo u nadi da će im se pridružiti i druge tvrtke ekološke orijentacije s našeg područja. Cilj Eko klastera promocija je ekološki prihvatljivih proizvoda kao što je biorazgradiva ambalaža i prirodni sokovi.


Svoje uspješno poslovanje zahvaljujemo viziji ulaganja u nove tehnologije koje uz pratnju vrhunskih patenata i ciljanoj izvoznoj orijentaciji jamče uspjeh na globalnom tržištu.


Pored prezentacije dosadašnjeg poslovanja EcoCortec-a i Eko Vrela u Belom Manastiru, predsjednici Uprava najaviti će i daljnje planove razvoja i poslovanja u Poslovnoj zoni Beli Manastir.

Tvornica EcocortecLink na članak


OBJAVA ZA MEDIJE

Beli Manastir, 26. travanj 2011.

Procjenjuje se da godišnji trošak uzrokovan korozijom u svijetu premašuje svotu od 1,8 trilijuna američkih dolara, što obuhvaća 3 do 4 % bruto domaćeg proizvoda (BDP) industrijaliziranih zemalja. "Cortec® korporacija vodi u broju novih proizvoda na području zaštite od korozije. Od 2008 do 2010 godine na globalnom tržištu inhibitora korozije, Cortecov udio u svim proizvodnim inovacijama je 23%." Korporacija Dow Chemicals ima drugi najveći udio u lansiranju novih proizvoda, što čini 7% svih proizvodnih inovacija od 2008 – 2010 godine. "Procjenjuje se da će svjetsko tržište inhibitora korozije doseći vrijednost od 5.9 milijardi dolara u 2015. godini sa 4,6 milijardi dolara ostvarenih u 2008. godini, po složenoj godišnjoj stopi rasta od 4,5% od 2008. do 2015. godine", stoji navedeno u znanstvenom istraživanju pod nazivom "Global Corrosion Inhibitors- Water and Oil Based, Organic and Inorganic, Raw Materials Trends and Forecast (2010 – 2015)" ( Inhibitori korozije globalno – inhibitori na bazi vode i ulja, organski i anorganski, trendovi u sirovinama i predviđanja (2010 - 2015) " objavljenog od neovisne američke konzultantske tvrtke za istraživanje tržišta MarketsandMarkets Research.

Cortec® svjetski lider
Izvor: MarktesandMarkets, company sources


Uključene u ovu studiju su vodeće specijalizirane kemijske tvrtke na svijetu: BASF, DowChemical, Nalco, Ashland, Henkel, GE- Betz, Champion, Akzo Nobel, Kurita, WR Grace, i drugi, čineći vodeći položaj Cortec-a izvanrednim uspjehom.

Link na članakGradimo most preko Atlantika!

Beli Manastir, 1. travanj 2011.

Veliko nam je zadovoljstvo najaviti pokretanje postupka posestrinstva između grada Belog Manastira i grada Spoonera lociranog u američkoj saveznoj državi Wisconsin. Ovaj projekt po- krenut je na inicijativu vlasnika tvrtki EcoCortec u Belom Manastiru i Cortec Spray Technologies u gradu Spooneru, gospodina Borisa Mikšića.

Kao plod višegodišnjeg uspješnog poslovanja dvaju Cortecovih tvornica opremljenih najsu- vremenijim tehnologijama te činjenici da Cortec uvelike doprinosi njihovoj lokalnoj ekonomiji te lokalnoj zajednici u cjelini, javila se ideja o posestrinstvu dva grada koju je poglavarstvo grada Belog Manastira sa zadovoljstvom prihvatilo.

Koncept uspostavljanja suradnje između gradova u obliku sestrinstva veoma je razvijen širom svijeta kao način promicanja gospodarskih, no istodobno i ljudskih, kulturnih, komercijalnih te edukacijskih veza među narodima. Ovakvim načinom povezivanja gradova promiče se uza- jamno razumijevanje, što čini odličnu bazu za strukturiranje djelovanje lokalne zajednice i jačanje strategije razvoja.

U ovom kontekstu predstavnici grada Belog Manastira posjetiti će gradove Spooner i Saint Paul, država Minnesota, u sklopu World Sales Meetinga u organizaciji Cortec Korporacije te u izravnim kontaktima prezentirati Beli Manastir i mogućnosti ulaganja u poslovnu zonu Baranje. Duboko smo uvjereni da bi takva vrsta umrežavanja mogla rezultirati interesom za poduzet- ničko ulaganje u zonama Slavonije i Baranje te ujedno i izgradnjom dobrih prijateljskih odnosa između gradova Belog Manastira i Spoonera što je ključna karika za daljnji razvoj dugotrajne, dinamične i raznolike suradnje.

Link na članakCortec® Korporacija obogatila je svoju ekološki prihvatljivu liniju s novim proizvodom BioCorr® Rust Preventative

Beli Manastir, 17. ožujak 2011.

corosion

 

Cortec® Korporacija ponosno predstavlja novi revolucionarni proizvod BioCorr®  Rust Preventative! Ovaj proizvod na bazi vode dobiven je iz bio osnove i u potpunosti je biorazgradiv. Namijenjen je za zaštitu metala tijekom skladištenja i transporta. ruža  multimetalnu zaštitu te je odlična, ekološki prihvatljiva alternativa skupim proizvodima dobivenim iz nafte. Uzevši u obzir  činjenicu da je cijena nafte prešla 100$ po barelu, astronomski porast cijena antikorozivnih ulja je neizbježan.  BioCorr®  Rust Preventative je rješenje koja će pokrenuti  novo razdoblje na području zaštite od korozije. Ova gotova formulacija  pruža zaštitu od korozije u trajanju do dvije godine za skladištenje u zatvorenim prostorima, kao i za transport u kombinaciji s VpCI® materijalima  za pakiranje, a istovremeno je jeftinija i  učinkovitija od ulja. Za razliku od klasičnih antikorozivnih ulja, ovaj inovativni proizvod ostavlja suhi premaz na površini metala koji je gotovo nevidljiv. Zahvaljujući ovim karakteristikama biti ćete u mogućnosti održavati  čistoću radnog mjesta te eliminirati štetni otpad.  BioCorr® Rust Preventative poslijedično nema štetna isparavanja, a formulacija je biorazgradiva čime ćete eliminirati troškove odlaganja vezane za antikorozivna ulja. Koristeći ovaj izuzetan proizvod dobiti ćete potpunu zaštitu tijekom skladištenja i transporta. BioCorr®  Rust Preventative ekološki je prihvatljiv, 100% biorazgradiv proizvod koji  smanjuje emisiju ugljičnog dioksida za 70%. 

Clean

 

Pruža izvrsnu multimetalnu  zaštitu od korozije spajajući karakteristike aditiva koji omogućuju stavaranje zaštitnog sloja na površini s VpCI inhibitorima korozije (VpCIs), odbija vodu i ulja s metalnih površina, a povrh svega, korištenjem ovog proizvoda izbjeći ćete korištenje opasnih mineralnih ulja i zapaljivih otapala. Ne sadrži klorirane spojeve, kromate ili nitrite i može se primijeniti uranjanjem ili prskanjem. BioCorr®  Rust Preventative se može koristiti kao biorazgradivo sredstvo zaštite za strojeve  i opremu, kao  privremeni premaz za skladištenje i transport, zaštitu cijevi, prirubnica, zupčanika te za lijevanje željeza, limova, i roli.  BioCorr® Rust Preventative je rapoloživ u slijedećim pakiranjima : kantama od 19 litara, te bačvama od 208 litara. Također je dostupan kao  sprej EcoAir® BioCorr u limenkama koje djeluju na principu komprimiranog zraka.

Link na članakOdgovor na objavljenu informaciju

Beli Manastir, 07. prosinac 2010.

Studenti FSB-a u posjetu ecocortecu

PREDMET:    Odgovor na objavljenu informaciju profesora Igora Čatića iznesenu u Novom Listu 2. prosinca 2010 na stranici 22 u članku “Biorazgradive vrećice – dobro zvuče ali podjednako štetne
                       

Izjava prof. Čatića je netočna i dovodi u zabludu u nekoliko navoda i odražava njegovu pristranost konvencionalnoj plastici.

Točno je da recikliranje konvencionalne plastike vodi ka ekološko povoljnom životnom ciklusu. Međutim, zbog izuzetno problematičnog i neučinkovitog prikupljanja korištene plastike, samo mali dio plastičnih vrećica se trenutno reciklira.  Veći dio se spaljuje, odlaže na kovencionalnom odlagalištu ili završava u okolišu.

Kompostabilne vrećice su prihvatljivije za prikupljanje i odlaganje organskog otpada (na primjer za hranu, u vrtovima, u poljoprivredi) koji se dalje odlaže na kompostište. Dobro vođen pogon za kompostiranje neće dovesti do kontaminacije procijedne vode, kao što navodi prof. Čatić, već će otpad pretvoriti u siguran i koristan proizvod, kompost za daljnju uporabu. Kompostabilna folija je također vrlo prihvatljiva za uporabu u poljoprivredi kao malč folija (za zadržavanje vlage i sprečavanje rasta korova) jer se može razgraditi na samom polju ili ponekad samo ostaviti na polju kako bi se s vremenom biorazgradila. Nova tehnologija razvija također vrećice koje će se brže i sigurnije razgraditi u vodi, kako bi se smanjilo plutanje plastičnog otpada i uništavanja podvodnog života. Biorazgradiva plastika će imati ključan učinak u razvijanju novih tehnologija za odlaganje otpada, anaerobnoj digestiji, koja pretvara organski otpad u prirodan plin (metan) koji se koristi kao gorivo i nus-proizvod, gnjojivo.

Sirovina za proizvodnju većine kompostabilnih vrećica temelji se na obnovljivim izvorima. Ovo ne samo da pridonosi putu održivosti, već pridonosi većoj ekološkoj prednosti (vezano za klimatske promjene) nad konvencionalnom plastikom. Ova razlika je važna za otpad koji se zapaljuje ili odlaže. Prof. Čatić ovaj problem nije niti spomenuo u svojoj kratkovidnoj obrani konvencionalne plastike.

Potrošnja energije za obradu biorazgradivih sirovina, biorazgradivog filma i biorazgradivih vrećica smanjena je za 50% u odnosu na tradicionalne polietilenske vrećice.

Nova generacija biorazgradivih vrećica bez škroba, proizvedenih u Ecocortec-u, distribuira se na tržištu pod trgovačkim nazivom EcoWorks® . Potpuno su otporne na vlagu i vodu, a mehanička svojstva jednaka su ili superiorna u odnosu na polietilenske folije i vrećice. Zbog biorazgradive prirode Ecoworks vrećice, emisije ugljika smanjene su za 70% u odnosu na klasične polietilenske vrećice.

Ekonomska korist našoj zemlji je ogromna jer biorazgradiva folija bitno smanjuje našu ovisnost o uvoznoj nafti i doprinosi razvitku gospodarstava ruralnih područja, kao što su Slavonija i Baranja, te otvara nova tržišta za biomasu koja u većini slučajeva ostaje neiskorištena.

dipl. ing. Boris Mikšić

Direktor

 

Link na članakSuradnja sa Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu

Beli Manastir, 02. prosinac 2010.

Studenti FSB-a u posjetu ecocortecu

Prva hrvatska tvornica bioplastike - EcoCortec d.o.o ugostila je u radnom posjetu 25 studenata 3. i 4. godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Proizvodno strojarstvo, smjera Proizvodno inženjerstvo.
Kako je suradnja industrije i visokog školstva uobičajena praksa u svijetu, tako je i EcoCortec u okviru suradnje sa Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu pokrenuo projekt terenske nastave prerade polimera.
Prvi takav posjet organiziran je 18.11.2010 pod vodstvom redovitog profesora Dr. sc. Mladena Šercera koji je voditelj katedre za preradbu polimera i drva pri Zavodu za tehnologiju. Ovom prilikom prezentirana je vrhunska tehnologija proizvodnje polietilenske folije uz oplemenjivanje polimera sa patentiranom VpCI® tehnologijom koja daje folije specijalne namjene u multimetalnoj zaštiti. Nezamjenjivo praktično iskustvo i nadogradnja teoretskih znanja koja studenti usvajaju na fakultetskim predavanjima na ovaj način postaje i cjelokupno usvojeno znanje. Pored upoznavanja sa praktičnom proizvodnjom prezentirana je i Cortecova inovativna tehnologija hlapljivih inhibitora korozije (Vapor phase Corrosion Inhibitor - VpCI) koja se može ugraditi i u druge materijale.
Iduća posjeta studenata sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu organizirana je za 03.12.2010.
Na ovaj način suradnje viskog školstva i privrede, Hrvatska doista može postati zemlja znanja sa kvalitetnim stručnjacima i usvojenom najnovijom svjetskom tehnologijom proizvodnje, biti regionalni lider u inovacijama usmjerena prema izvozu gotovog proizvoda.

dipl. ing. Boris Mikšić

Direktor

 

Link na članak

FSB pismo zahvale za gostoprimstvo


Prva ESD testiranja u EcoCortec-u

Beli Manastir, 13. listopad 2010.

Boris Miksic collecting plastic garbage from Galapa- gos beaches with National Geographic’s scientist Dr. Lynn Fowler

Prva hrvatska tvornica bioplastike obavila je prva samostalna ESD testiranja.
EcoCortec-ov laboratorij opremljen sa novom ESD komorom za testiranje antistatičkih svojstava folija obavio je prva antistatička testiranja u laboratoriju u Belom Manastiru. Ulaganje u nove tehnologije ovom najnovijom opremom daje EcoCortec-u mogućnost još bržeg izdavanja certifikata valjanosti specijalnih folija koje osim provjere multimetalne zaštite od sada pokriva i područje zaštite od elektrosttskog naboja. Dosadašnja praksa slanja VpCI®-125 ESD folija na testiranje u SAD, i čekanje potvrde ispravnosti robe iz matične tvrtke Cortec, nadalje će se koristiti kao dupla provjera ispravnosti finalnog proizvoda.
Same VpCI®-125 Antistatičke vrećice i filmovi (ESD) preporučuju se za pakiranje statički osjetljivih i ne osjetljivih komponenata gdje se predviđa štetno djelovanje triboelektričnih napona i korozije. Preporučuje se uporaba ovog proizvoda za pakiranje integriranih krugova, štampanih pločica, telekomunikacijske opreme, elektroničkih i električnih uređaja.

ESD Svojstva folija su:
• Površinska otpornost ( ASTM B 257 ) Između 1x105 i 1012 ’?/m2
• Rasap statičkog elektriciteta ( Metoda 3046, Federal Std. 101C ) Manje od 2 sekunde

Proizvod je u skladu sa vojnim standardima :
• MIL-PRF-81705D
• MIL-PRF-22010
• MIL-B-22020

Ovakve specijalizirane laboratorije za testiranje ESD svojstava folije nismo našli u Hrvatskoj, kao niti u Sloveniji pa možemo reći da smo na ovim prostorima ako ne jedini sa takvim mogućnostima, onda zasigurno jedni od rijetkih koji mogu vjerodostojno testirati folije na taj način i zadovoljiti sve postavljene standarde.
Daljnja nadogradnja tehnologije i intelektualnih dostignuća slijedi uskoro u obliku ISO certifikacije i formalne potvrde usklađenosti sa europskim normama kako u poslovanju tako i u testiranju našeg proizvoda.
Koliko je važno zadovoljiti sve norme ilustrira i činjenica da se jedan dio naših ESD folija koristi u avio industriji za pakiranje osjetljivih elektroničkih sklopova za koje korisnik mora biti siguran da će koristeći našu ambalažu, VpC®-125 folije, sve komponente biti sačuvane od mogućeg negativnog djelovanja elektrostatičkih izboja u transportu.

Boris Mikšić

Direktor

 

Link na članak


Nove investicije u EcoCortec ® -u, prvoj hrvatskoj tvornici bioplastike

Beli Manastir, 28. rujna 2010.

Boris Miksic collecting plastic garbage from Galapa- gos beaches with National Geographic’s scientist Dr. Lynn Fowler

Nove investicije u EcoCortec®-u, prvoj hrvatskoj tvornici bioplastike

EcoCotrec prva hrvatska tvornica bioplastike najavljuje povećanje kapaciteta za 50%, na 5 milijuna kilograma birazgradivih folija i biorazgradivih vrećica!

Jačanje tržišta te sve veća potražnja proizvoda iz ponude EcoCorteca potaknula je nova konkretna ulaganja u novu opremu i strojeve po strogim standardima u proizvodnji biorazgradivih folija i biorazgradivih vrećica.
Dosadašnji kapacitet novom investicijom teškom 2.000.000 kuna u skladu sa dugoročnom poslovnom politikom nastavlja sa opremanjem proizvodnih linija posve novom linijom za ekstruziju te strojevima za dalju doradu proizvoda. Pored povećanja kapaciteta u ekstruziji ovdje je uključeno i postrojenje za reciklažu, tisak i konfekciju bioplastike. Dosadašnji tempo opremanja i jačanja proizvodnje nastavljen je u skladu sa sve većim zahtjevima tržišta za provjereno kvalitetnim proizvodima koje prate međunarodno priznati certifikati kvalitete. Stalna briga o našim kupcima ovom investicijom omogućava bitno kraće vrijeme čekanja za naručeni proizvod te brže reagiranje na zahtjeve tržišta.

Cijela investicija i povećanje kapaciteta proizvodnje isto tako osigurava i nova zapošljavanja nakon instalacije i testiranja opreme u našem pogonu u Belom Manastiru.

Boris Mikšić

Direktor

 

Link na članak

 

Objave u medijima:

Naslov Izvor
EcoCortec treba radnike Glas Slavonije
EcoCortec investira dva milijuna kuna Nacional
EcoCortec investira dva milijuna kuna u nove kapacitete Limun.hr
EcoCortec investira dva milijuna kuna u nove kapacitete Bankamagazin
EcoCortec povećava kapacitete Poslovni.hr
EcoCortec povećava kapacitete Ispred.net


EcoCortec u postupku BPI certifikacije

Beli Manastir, 20. rujna 2010.

Prva hrvatska tvornica bioplastike objavljuje certificiranje postrojenja za proizvodnju biorazgradivih folija.

Ovogodišnje povećanje proizvodnje, prodaje i plasmana proizvoda, EcoCortec iz Belog Manastira odlučio je nadograditi certifikatom svoje proizvodne linije po ASTM D6400 standardu za proizvodnju biorazgradivih folija i vrećica.

Certifikacija po američkom ASTM D6400 standardu potvrđuje da folije zadovoljavaju stroge kriterije kompostiranja po svim parametrima za biorazgradivost bez opasnosti po zagađivanja okoliša.

Razvojem vlastitih patentiranih biorazgradivih folija EcoFilm®-a, EcoWorks®-a, EcoCorr®-a i EcoCorr ESD®-a obuhvaćeno je tržište široke potrošnje kao i specijalizirano zahtjevno tržište industrije sa visokim standardima u zaštiti okoliša.

Biorazgradive folije i vrećice su u sve većem postotku u primjeni u dnevnom životu. Australija je trenutno u razradi zakona o obaveznom upotrebljavanju biorazgradivih vrećica i folija, dok je SAD u pripremi pravilnika o označavanju ambalaže koja je biorazgradiva tj. pogodna za kompostiranje. Europske zemlje također su pokrenule istu inicijativu koja će u konačnici rezultirati zamjenom klasične folije i vrećica sa biorazgradivim materijalima pogodnim za kompostiranje.

EcoCortec d.o.o. je u svojoj promociji na svjetskoj razini donirao 200 000 biorazgradivih vrećica za potrebe Nacionalnog parka “Galapagos” i istraživačkog instituta “Charles Darwin”, a trenutno je u finaliziranju ugovora sa jednim hrvatskim turističkim centrom o opskrbi biorazgradivim vrećama za komunalne djelatnosti.

Boris Mikšić

Direktor

 

Link na članak

 


Otvoreni poziv predsjedniku Republike Hrvatske prof. dr.sc. Ivi Josipoviću

Beli Manastir, 02. rujna 2010.

Poštovani Predsjedniče,

Izuzetna nam je čast pozvati Vas u posjet prvoj hrvatskoj tvornici biorazgradive plastike EcoCortec, smještenoj u poslovnoj zoni grada Belog Manastira.

Kao uspješan poduzetnik s preko 30 godina poslovne prakse u Sjedinjenim Američkim Državama, 2005. pokrenuo sam projekt Prve hrvatske tvornice biorazgradive plastike. Radi se o «greenfiled» investiciji u koju je uloženo preko 10 milijuna eura vlastitih sredstava, najnovija patentirana tehnologija i vizija razvoja prema obnovljivim, ekološki prihvatljivim resursima. Proizvodnja je uspješno pokrenuta 2007. godine.

Svi izazovi razvoja i opstanka na globalnom tržištu direktno se odražavaju i na našu proizvodnju, te je tako gospodarska kriza ozbiljno uzdrmala ovu granu industrije. Kao uspješan tim, prebrodili smo sva negativna događanja na tržištu, te smo ove godine zabilježili i rekordne pozitivne trendove u plasmanu naših proizvoda. Većina proizvodnje, preko 95%, usmjerena je na izvoz, a jedan od pokazatelja uspješnosti je i povećanje proizvodnje i izvoza u odnosu na prošlu godinu za preko 350%.

Biti će nam izuzetna čast ugostiti Vas u prelijepoj Baranji te Vam prezentirati naša dostignuća u koja je ugrađena svjetska tehnologija i hrvatska pamet, kao svijetao primjer uspješne proizvodnje i razvitka, čemu bi trebala težiti cijela Republika Hrvatska.

Boris Mikšić

Direktor

 

Link na članak

 


Boris Mikšić i EcoCortec pridonose zaštiti prirode
na otočju Galapagos

Beli Manastir, 15. lipnja 2010.

Boris Miksic collecting plastic garbage from Galapa- gos beaches with National Geographic’s scientist Dr. Lynn Fowler

Boris Mikšić i znanstvenica iz National Geographica Dr. Lynn Fowler, u skupljanju plastičnog otpada na plažama Galapagosa.

Boris Mikšić i EcoCortec pridonose zaštiti prirode na otočju Galapagos Prva hrvatska tvornica bioplastike proizvest će 200,000 biorazgradivih vrećica za potrebe Nacionalnog parka “Galapagos” i istraživačkog instituta “Charles Darwin”. To je poklon EcoCortec-a iz Belog Manastira očuvanju jedinog ekosistema na planeti koji je 86 posto netaknut, sa florom i faunom kakva je bila daleke 1859 godine kada je Charles Darwin objavio svoju povijesnu teoriju o evoluciji. U ovu akciju pomoći Galapagosu uključeni su između ostalih i National Geographic Society i Lindblad Expeditions. Ovim gestom Prva hrvatska tvornica bioplastike ukazuje da su naše tvrtke uključene u pokret za očuvanje prirode na globalnom planu i da će hrvatski proizvod doprinijeti očuvanju najočuvanijeg ekosistema na planeti.

Ecoworks® vrećice proizvedene u Belom Manastiru podliježu striktnim standardima za biorazgradnju usvojenim u EU i SAD-u.

Link na članak

 

Radnike će vraćati i EcoCortec?

Glas Slavonije, 26.04.2010.

Radnike će vraćati i EcoCortec?

 

VELIKI USPJEH CORTEC CORPORATION U EMIRATIMA

Glas Slavonije, 30-og ožujka 2010

Mikšićev proizvod u temeljima najviše zgrade na svijetu

 

Tvornica s vizijom

Ambalaža, listopad 2009

Tvornica s vizijom

 

Dan otvorenih vrata 2009 EcoCortec

Beli Manastir, 24. rujan 2009

Tvrtka biorazgradive plastike EcoCortec d.o.o. belomanastirskoj poslovnoj zoni nakon dvije godine rada organizirala je dan otvorenih vrata 24.09.2009. Uvodnu riječ održao je vlasnik i Predsjednik uprave EcoCorteca gosp. Boris Mikšić gdje je pozdravio sve prisutne i upoznao ih sa temeljnom djelatnosti tvrtke EcoCortec i Cortec korporacije.
Prezentaciju dosadašnjeg rada i proizvodnog programa održala je članica uprave EcoCortec-a gospođa Ivana Radić Boršić gdje je okupljenima prezentirala najnovija dostignuća na području pakiranja : EcoCorr®. To je biorazgradiva antikorozivna folija sa antistatičkom zaštitom što je jedina takva u svijetu. Nove tehnologije sa inovativnim rješenjima dale su još jednom potpuno novi proizvod. Pored novog proizvoda prezentiran je i cijeli proizvodni program te financijsko poslovanje tvrtke gdje je unatoč globalnoj krizi i problemima poslovanja ostvaren rast prodaje u prvih devet mjeseci ove godine za čak 64% više u odnosu na 2008. godinu.
Nakon člana uprave Ivane Radić Boršić riječ je dobio voditelj proizvodnje Predrag Mrvić koji je najavio kupnju novog stroja i daljnje proširenje proizvodnih i skladišnih kapaciteta te u skladu s tim i planirano novo zapošljavanje. Trenutačni je kapacitet tvornice 5.000 tona godišnje, a s novim strojem uvećat će se za 50 posto.
Proizvodni program EcoCortec-a sastoji se od biorazgrdivih vrećica za kućanstvo, biorazgradivih folija za pakiranje, antikorozivnih folija za pakiranja i antikorozivno-antistatičkih folija za elektroindustriju i strech-folije. Čak 99 posto svojih proizvoda EcoCortec izvozi u europske zemlje, kao i u Kinu, gdje je ove godine otputovala prva narudžba folija za zaštitu od korozije za veoma zahtjevnu avioindustriju.

 1. Priopćenje za medije Priopćenje za medije

 

U Belom Manastiru
24.09.2009


POZIVNICA - EcoCortec dan otvorenih vrata

Beli Manastir, rujan 2009

POZIVNICA
07. rujan 2009.
Open House EcoCortec 24.09.2009.
s početkom u 11h
Bele Bartoka 29
31300 Beli Manastir
Hrvatska

EcoCortec organizira dan otvorenih vrata za sve poslovne partnere.
Boris Mikšić, vlasnik i predsjednik uprave te djelatnici EcoCorteca - tvornice biorazgradive folije - sa zadovoljstvom će ugostiti poslovne partnere iz Hrvatske i Europe na danima otvorenih vrata. Poseban osvrt na uspješno poslovanje upravo je na novim tehnologijama koje uz pratnju vrhunskih patenata i ciljanoj izvoznoj orijentaciji jamče uspjeh na globalnom tržištu.
Pored prezentacije dosadašnjeg poslovanja EcoCortec-a u Belom Manastiru, Boris Mikšić najaviti će i daljnje planove razvoja poslovanja EcoCortec-a.
Molimo potvrdite svoj dolazak putem telefona na broj 031 / 705 011 ili na e-mail info@ecocortec.hr.
Radujemo se Vašem dolasku.

 1. Priopćenje za medije Priopćenje za medije

 

U Belom Manastiru
08.09.2009


Gradonačelnik u prvom posjetu EcoCortecu

Beli Manastir, srpanj 2009

EcoCortec d.o.o. posjetio je novi gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš sa dogradonačelnicima Nikolom Redžepom i Živkom Jalšovcem.

Na poziv gospodina Borisa Mikšića u srijedu 15.07.2009. EcoCortec d.o.o. prvi puta u svom mandatu posjetio je novi gradonačelnik Belog Manastira sa suradnicima.

Čelni ljudi uprave Grada Belog Manastira potvrdili su nastavak razvoja Grada i poticanja poduzetništva kao najbolji put za napredak. U prezentaciji poslovanja potvrđen je status EcoCortec-a kao važnog projekta za Grad Beli Manastir, a najavljeno povećanje opsega proizvodnje garantira i dodatno zapošljavanje.

U obilasku proizvodnog pogona gosp. Boris Mikšić prezentirao je tehnologiju koju koristimo i poziciju naručene nove proizvodne linije koja će otvoriti i nova radna mjesta.

 1. Priopćenje za medije Priopćenje za medije

 

U Belom Manastiru
21.07.2009


EcoCortec širi proizvodnju

Beli Manastir, lipanj 2009

EcoCortec d.o.o. objavljuje proširenje tržišta na Aziju i krajnjeg korisnika Airbus.

Proizvodni program EcoCortec-a iz Belog Manastira plasiran je na ino tržište preko 90% a visoka tehnologija i kvaliteta krajnjeg proizvoda osigurala je širenje plasmana i na Azijsko tržište.

Izuzetno stroga kontrola kvalitete u avio industriji odabrala je upravo EcoCortecov VpCI-126® polietilenski film za najbolje rješenje u industrijskom pakiranju osjetljivih metalnih dijelova putničkih zrakoplova. VpCI-126® polietilenski film sjedinjuje posljednju riječ tehnologije s vrlo velikom efikasnošću zaštite od korozije svih vrsta metala. U procesu proizvodnje VpCI-126® folija koristi se široka paleta visokokvalitetnih smola, koje daju odlična svojstva filmu kao što su čvrstoća na probijanje, kidanje, istezanje ili ostala tehnička svojstva filma.

Upravo te prednosti EcoCortecovih VpCI-126® folija prepoznate su kod jednog od najvećih proizvođača u avio industriji te su ugovoreni dugoročni poslovi za tvornice smještene u Kini. Kina kao najmnogoljudnija zemlja sa najvećim razvojnim programom istodobno je i najveće tržište kojemu je potrebna provjereno kvalitetna roba kako bi zadovoljili krajnjeg kupca.

Avio industrija je jedno od najzahtjevnijih tržišta u zaštiti od korozije te ovaj posao EcoCorteca d.o.o. držimo da je od izuzetne važnosti za daljni razvoj poslovanja.

 1. Priopćenje za medije Priopćenje za medije

 

U Belom Manastiru
12.06.2009


Eco Works® proizveden u Europi

Beli Manastir, ožujak 2009

EcoCortec d.o.o. ponosno objavljuje da je novi i poboljšani Eco Works® od sada dostupan za distribuciju i diljem Europe sa visoko konkurentnim cijenama.

Eco Works® biorazgradive kompostabilne folije i vrećice pažljivo su dizajnirane s ciljem da zamjene LDPE, HDPE LLDPE i folije koje se koriste u različitim namjenama u rasponu od zaštitnih industrijskih folija, pakiranja proizvoda i poljoprivrednih folija. Eco Works® materijal ima osobine nadmoćne tradicionalnim nerazgradivim plastičnim materijalima pri čemu zadržava svoja osnovna svojstva biorazgradivosti i mogućnosti kompostiranja. Eco Works® je međunarodno certificirani proizvod i punopravni nositelj logotipa po ASTM i DIN CERTCO standardu.

Ovaj najnoviji razvoj biorazgradivih tehnologija omogućuje kompostiranje po nižoj cijeni što Eco Works® čini učinkovitijim sredstvom za prikupljanje organskog otpada.

Kako briga o okolišu i kompostiranje postaju sve važniji u svakodnevnom životu, Eco Works® nudi vrlo dobro rješenje i odgovor na većinu alternativnih folija koje se koriste u maloprodaji, skladištenju, transportu i pakiranju.

KARAKTERISTIKE
• 100% biorazgradiv i kompostabilan proizvod
• ne sadrži polietilen
• ne ostavlja tragove, rezidue nakon kompostiranja
• superiorna snaga, izdržljivost i dugotrajnost
• sadrži godišnje obnovljiv biomaterijal
• biorazgrađuje se u istom obimu i brzini poput uobičajenog organskog materijala na CO2 i H2O unutar nekoliko tjedana
• idealan proizvod za škole, restorane i poljoprivredne svrhe
• certificiran prema ASTM D 6400-99, CERTCO DIN, DIN V 54 900 i dr.
• patentiran u SAD-u i Europi

 1. Priopćenje za medije Priopćenje za medije

 

U Belom Manastiru
19.03.2009


EcoCortec d.o.o. proširuje poslovanje!

Beli Manastir, studeni 2008

EcoCortec d.o.o. je u prvoj godini poslovanja ostvario planiranu proizvodnju i dodatno proširio proizvodni proces dobavom različitih strojeva.

Proizvodnja biorazgradivih i antikorozivnih folija u tvornici biorazgradive plastike EcoCortec d.o.o. u prvoj godini postojanja ostvarila je plansku kvotu i prije zadanog roka. Obim posla i zahtjevi tržišta otvorili su nova radna mjesta a tvrtka je svojom ozbiljnošću i ažurnošću zadobila povjerenje novih i već poznatih kupaca folije iz Cortec korporacije. Cortec korporacija kao jedan od predvodnika u proizvodnji biorazgradivih folija i antikorozivnih rješenja za industrijsku i kućnu primjenu organizirala je početkom listopada 2008 godine Europski prodajno strategijski simpozij u Belom Manastiru – ekološkoj oazi u središtu Baranje. Budući je proizvodnja biorazgradive folije usmjerena sve više prema tržištu široke potrošnje jedan od zaključaka simpozija bio je kako proizvodnjom te folije smanjujemo troškove manipulacije, prerade i odlaganja otpada.

Održivost je pravo ime za jedan od naših najpopularnijih proizvoda: Eco Works, koji je proizveden iz godišnje obnovljivih biljnih sirovina. To je certificirana kompostirajuća folija u skladu sa ASTM D 6400 i DIN EN 13432 standardima. Poznato je da 100 kilograma Eco Works-a štedi dovoljno energije da se osvjetljava obiteljska kuća za mjesec dana. Eco Works folije su proizvedene iz bio polimera koji smanjuju emisiju ugljičnog dioksida za 70% u usporedbi sa polietilenima. Biopolimeri zaštićeni Cortecovim patentima mogu se proizvoditi iz različitih biljaka, ne samo iz kukuruza već i iz šećerne repe, biomase i šećerne trske.

Direktna ušteda korištenjem ovakve folije vidljiva je i iz sve veće zastupljenosti biorazgradive ambalaže u svim vodećim državama Europe i svijeta. Sve prisutne prognoze o nadolazećoj recesiji i mogućem smanjenju obima proizvodnje držimo da nas ne bi trebale pogoditi jer imamo prepoznat brend koji služi unapređenju društva i smanjenju troškova kod odlaganja uporabljene ambalaže.

 1. Priopćenje za medije Priopćenje za medije

 

U Belom Manastiru
26.11.2008

Europski prodajno strategijski simpozij u Belom Manastiru

29. listopad, 2008 - Beli Manastir, Hrvatska

Generalni konzul RH – Zorica Matković, Boris Mikšić te predstavnice agencije Tri, dva, jedan

Zadovoljstvo nam je objaviti da je Cortec korporacija kao jedan od predvodnika u proizvodnji biorazgradivih folija i antikorozivnih rješenja za industrijsku i kućnu primjenu organizirala 10. i 11. listopada Europski prodajno strategijski simpozij u Belom Manastiru – ekološkoj oazi u središtu Baranje.

Preko 60 akreditiranih sudionika simpozija bili su distributeri Cortecovih proizvoda iz više od 40 zemalja Europe te vodeći distributeri Azije i Sjeverne Amerike. Simpozij je održan u trajanju od dva dana u petak i subotu 10. i 11. listopada 2008. u Belom Manastiru u Baranji.
Program simpozija počeo je 10. 10. 2008. u 9:00h u EcoCortec tvornici biorazgradivih folija, gdje su nakon svečanog otvaranja predstavljeni novi proizvodi koje je predstavila dr. kemije Kharshan Margarita, nakon kojih je uslijedio cjelodnevni stručni sadržaj. Finale prvoga dana bilo je na Eko farmi „Peach Hill“ gospodina Borisa Mikšića, gdje nas je posjetio i gradonačelnik Belog Manastira g. Davorin Bubalović. Tu su svi uzvanici imali priliku kušati birana baranjska vina i prvu berbu bresaka tradicionalnim načinom destiliranu u domaću Rakiju od breskve koja se našla i u prigodnim poklonima za uzvanike.
Drugi dan stručnog mitinga 11. listopada 2008. održan je u reprezentativnom prostoru hotela Patrija do ručka, nakon kojega su uzvanici posjetili EcoCortec gdje su vidjeli na djelu visoku tehnologiju u samom procesu proizvodnje. Nakon uspješnog posjeta tvornici EcoCortec uslijedio je izlet u Park prirode Kopački rit koji je jedno od najvažnijih, najvećih i najatraktivnijih očuvanih izvornih močvarnih prostora Europe.

Uzvanici simpozija upoznati su sa najmodernijom tvornicom biorazgradive folije EcoCortec d.o.o. u Belom Manastiru, u koju je pored visoke tehnologije ugrađena i dugogodišnja Cortecova ekološka svijest u procesu proizvodnje. Dostupnost ovih kapaciteta te mogućnost brze i fleksibilne izrade biorazgradivih folija po želji kupca prezentira EcoCortec kao poželjnog partnera u poslovanju, a prezentacija same Baranje osim strateški važne pozicije na čvorištu budućeg 5C i kao vrijednu turističku destinaciju.

Za sve dodatne informacije o simpoziju stojimo na raspolaganju na brojevima telefona 031 / 705 011 te na fax: 031 / 705 012 te putem e-maila: info @ecocortec.hr .

 1. Priopćenje za medije

 

Dodjela World Star nagrada

15. Svibnja, 2007 - Chicago, SAD,

Generalni konzul RH – Zorica Matković, Boris Mikšić te predstavnice agencije Tri, dva, jedan

Impresivna je činjenica da je na dodjeli World Star nagrada Hrvatska dobila više Oskara od Italije i Austrije, dok su Slovenija i Srbija išle doma praznih ruku.

Dobitnici Cropak-a 2006, Ecocortec d.o.o, Beli Manastir i agencija Tri dva jedan, Zagreb,  pobjednici su ovogodišnjeg World Star natjecanja, koje je sponzorirala World Packaging Organization za najbolje ambalažne proizvode u konkurenciji 35 zemalja svijeta.

Isto tako obavještavamo vas da je EcoCortec počeo s proizvodnjom EcoCorr® biorazgradive plastike u Hrvatskoj. Pogon EcoCortec-a u Belom Manastiru najmodernija je tvornica ambalaže u Europi, a upravo naš proizvod EcoCorr® dobitnik je svjetske nagrade za trenutno najbolju biorazgradivu plastiku u svijetu. Predviđena godišnja proizvodnja višeslojnih biorazgradivih plastičnih folija te PE folija, koje bi se (preko 85%) izvozile u europske i azijske zemlje, iznosi cca 5 milijuna kg finalnih proizvoda. Proizvodna hala veličine 1700 m2 u potpunosti je opremljena novom automatiziranom opremom s visokim stupnjem ekološke zaštite te energetskim iskorištenjem i visokim stupnjem ekonomske učinkovitosti. Tvornica biorazgradivih folija u Belom Manastiru predstavlja konkretnu izgradnju i ulaganje u Hrvatsku kao zemlju izvoznicu gotovih proizvoda, koja uz primjenu novih tehnologija ostaje i postaje ekološka oaza Europe.

 1. Priopćenje za medije

 

NAGRADA NAJBOLJOJ AMBALAŽI U HRVATSKOJ

Plitvice, svibanj 2006

Hrvatsku nagradu za najbolju ambalažu CroPak utemeljili su 2004. godine institut za ambalažu i tiskarstvo, stručni časopis "Ambalaža" i tvrtka Tectus d.o.o., Zagreb. Natječaj je smišljen s ciljem promocije i isticanja prednosti i koristi ambalaže kao važnog sredstva zaštite, marketinga, promocije i indentifikacije proizvoda te motiviranja proizvođača i korisnika ambalaže i grafičke industrije.

Od ukupno pet kategorija (ambalaža hrvatskog proizvoda/serije, ambalaža inozemnog proizvoda/serije na hrvatskom tržištu, ambalaža s vizualnom prepoznatljivošću indentiteta Hrvatske, dizajn ambalaže, displeja i etikete hrvatskog proizvoda/serije te Eko CroPak) te među 37 nominiranih Ecocortec je osvojio čak dvije prve nagrade :

 1. Tvornica biorazgradive plastike u kategoriji "stroj, uređaj, oprema i cjeloviti projekt gospodarenja ambalažom i ambalažnim otpadom"
 2. Eco Works biorazgradive folije i vrećice u kategoriji "eko ambalaža"

 Regionalni dnevnik
 EcoCortec

Otvorena nova tvornica u Belom Manastiru
 EcoCortec

Ekozona - EcoCortec
Ekozona - EcoCortec

EcoCortec širi proizvodnju
EcoCortec širi proizvodnju

Regionalni Dnevnik
regionalni-dnevnik

YouTube - Marine Clean
Marine Clean

YouTube - Osnivanje Eko klastera
Osnivanje Eko klastera

Prilog "Hrvatska uživo" na temu biorazgradive ambalaže
Prilog Slavonska televizija

Ecoworks bags are fully compostable
Ecoworks bags are fully compostable

YouTube - Pollution Caused by Conventional Plastics a Global Problem
Conventional Plastics a Global Problem

Od 1. siječnja 2011. u Italiji stupa na snagu zabrana plastičnih vrećica s ciljem zaštite okoliša.
Conventional Plastics a Global Problem

 
European Sales Strategy Meeting 2008
Galerija slika
Dodjela nagrada
http://www.ambalaza.hr/simpozij/CroPak2006.htm
i
Međunarodno savjetovanje
"Polimerni materijali i ambalaža"

Ecocortec -tehnologija proizvodnje biorazgradive ambalaže
 
 

 

  © 2009 EcoCortec d.o.o. Sva prava zadržana.